Emanuel Vidović 1896. – 1906.

Galerija Emanuel Vidović, 29. prosinca 2009. – 31. siječnja 2010. godine
Autor stručne koncepcije: Nela Žižić
Autor likovnog postava: Nela Žižić i Josip Miljak

Izložbom "Emanuel Vidović 1896-1906" publici su predstavljena djela iz prve faze stvaranja Emanuela Vidovića, u kojoj umjetnik paralelno slika stilski različita djela. Simultana višestilnost u tom dijelu njegova opusa posljedica je pluralizma stilova karakterističnog za umjetnost s kraja 19. stoljeća, ali i odraz složenosti slikareva bića jer će se ona manifestirati i u kasnijim fazama umjetnikova stvaranja.

U djelima koja su nastala od 1896. do 1906. uočava se Vidovićeva dvojba između realističkog, verističkog i simbolističkog, vizionarskog načina prikazivanja stvarnosti.

Izložba prati Vidovićevo rano okretanje prirodi i verizmu u djelima bliskima talijanskim macchiaiolima, približavanje impresionizmu, eksperimentiranje sa segantinijevskim divizionizmom, ali i pokazuje istovremeni utjecaj secesije i simbolizma, duhovnih i stilskih strujanja koja su u Split pristizala iz Beča. Taj trend će u konačnici rezultirati Vidovićevim priklonom srednjoeuropskoj tematici.

Rana Vidovićeva djela svjedoče o Vidovićevoj sposobnosti da već tada jednako kvalitetno prikaže svijet zahvaćen i vanjskim i unutarnjim okom i da za svako pronađe odgovarajući rukopis varirajući debljinu nanosa boje, kraće i duže, vidljive i nevidljive poteze. Tako, jednom je to realističko-impresionistička veduta raspjevanog kolorita i temperamentnog poteza, a drugi put lirski, melankolični pejsaž utišane gestualnosti i game koji ne odražava privid vanjskog, nego zbilju umjetnikova unutarnjeg svijeta.