Emanuel Vidović 1896. – 1906.

Galerija Emanuel Vidović, 29. prosinca 2009. – 31. siječnja 2010. godine
Autor stručne koncepcije: Nela Žižić
Autor likovnog postava: Nela Žižić i Josip Miljak

Izložbom "Emanuel Vidović 1896-1906" publici su predstavljena djela iz prve faze stvaranja Emanuela Vidovića, u kojoj umjetnik paralelno slika stilski različita djela. Simultana višestilnost u tom dijelu njegova opusa posljedica je pluralizma stilova karakterističnog za umjetnost s kraja 19. stoljeća, ali i odraz složenosti slikareva bića jer će se ona manifestirati i u kasnijim fazama umjetnikova stvaranja.

U djelima koja su nastala od 1896. do 1906. uočava se Vidovićeva dvojba između realističkog, verističkog i simbolističkog, vizionarskog načina prikazivanja stvarnosti.

Izložba prati Vidovićevo rano okretanje prirodi i verizmu u djelima bliskima talijanskim macchiaiolima, približavanje impresionizmu, eksperimentiranje sa segantinijevskim divizionizmom, ali i pokazuje istovremeni utjecaj secesije i simbolizma, duhovnih i stilskih strujanja koja su u Split pristizala iz Beča. Taj trend će u konačnici rezultirati Vidovićevim priklonom srednjoeuropskoj tematici.

Rana Vidovićeva djela svjedoče o Vidovićevoj sposobnosti da već tada jednako kvalitetno prikaže svijet zahvaćen i vanjskim i unutarnjim okom i da za svako pronađe odgovarajući rukopis varirajući debljinu nanosa boje, kraće i duže, vidljive i nevidljive poteze. Tako, jednom je to realističko-impresionistička veduta raspjevanog kolorita i temperamentnog poteza, a drugi put lirski, melankolični pejsaž utišane gestualnosti i game koji ne odražava privid vanjskog, nego zbilju umjetnikova unutarnjeg svijeta.


     
Zapatillas Nike Baratas, Nike Air Force 1 Baratas, Nike Air VaporMax Baratas, Nike Air VaporMax Flyknit 3 Baratas, Nike Air VaporMax Plus Baratas, Nike Air VaporMax 360 Baratas, Nike Air VaporMax 2020 Baratas, Nike Air VaporMax 2021 Baratas, Nike Air VaporMax EVO Baratas, Nike Air Max Plus Baratas, Nike Air Max Plus 3 Baratas, Nike Air Max 90 Baratas, Nike Air Max 97 Baratas, Nike Air Max 95 Baratas, Nike Air Max 1 Baratas